117 vjeçarja: Sekreti i jetëgjatësisë është se nuk kisha burrë që më bënte nervoz

117 vjeçarja: Sekreti i jetëgjatësisë është se nuk kisha burrë që më bënte nervoz

Italiania Emma Morano ishte njeriu i fundit që përjetoi shekullin e 20-të nga dita e parë deri në ditën e fundit dhe madje edhe më shumë.

Sekreti i një jete të shëndetshme ishte – siç tha vetë ajo – jeta pa shqetësim nga burrat.

Ajo jetoi 117 vjet, mbijetoi dy lu ftëra botërore.
Emma Morano jetoi nga 1899 deri më 2017, shumica e kohës në Verbania, jo larg nga Milano.

Pra, nëse dikush e di se si të qëndrojë i aftë dhe me të vërtetë të plaket, kjo është ajo.
Megjithatë, cila është sekreti i saj?

Deri kohët e fundit, gruaja më e vjetër në botë ka qenë çelësi i jetës së saj të gjatë dhe të shëndetshme.
Në vitet e fundit, Emma Morano nuk kishte një trup të përshtatshëm për të jetuar, kështu që ajo nuk e la apartamentin e saj.
Megjithatë, ajo nuk ishte e vetme – kishte një kujdestar pleqsh, dhe një mbesë që kishte marrë dhënie shumë të mira me të.

Në mënyrë që prindërit e saj dhe shtatë vëllezërit dhe motrat të mbijetojnë kr izën pas lu ftës, ajo filloi të punojë kur ishte 14-vjeçe.
Babai i saj u ve rbua gjatë Lu ftës së Parë Botërore dhe nuk mund të kujdeset për familjen.

Ndërsa ishte e re, u dashurua me një të ri që shkoi në lu ftë dhe kurrë nuk u kthye.
Siç kërkohej nga shoqëria, Emma Morano duhej të martohej, prandaj i gjetën një burrë tjetër – ai nuk i pëlqente.

Ishte i dhu nshëm.
Pas vd ekjes së fo shnjës së saj, ajo nuk mund të jetonte me një njeri të dhu nshëm dhe e braktisi atë.
Ndarja zyrtare në Italinë Konservatore Katolike në vitet 30 të shekullit të 20-të nuk ishte e mundur, por Emma Morano ishte ende e div orcuar nga burri i saj.

Dhe jetoi vetëm dhe e lumtur deri në fund të jetës.

Be the first to comment on "117 vjeçarja: Sekreti i jetëgjatësisë është se nuk kisha burrë që më bënte nervoz"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*