Nuk e keni ditur: A e dini çfarë bën skifteri kur mbush 40 vjet?

Skifterët jetojnë 70 vjet, por që të arrijë deri këtu, i duhet të marrë një vendim të vë shtirë në jetë. E dini çfarë bën?
Kur arrin moshën 40 vjeçare, thonjtë e tij e humbasin elasticitetin dhe fu qinë, duke e pasur të pam undur ta rrokin prenë, e cila është burimi kryesor i ushqimit.

Në këtë moshë, edhe sqepi i tij i mprehtë dhe i fuq ishëm, fillon e lakohet duke mos e kryer funksionin e tij. Dyzet vitet mbi supe, i bëjnë dhe krahët e tij të rë ndë për sh kak të peshës së puplave, të cilat i ngjiten për trupi, duke ia vësh tirësuar fluturimin.

Këto kushte, e det yrojnë skifterin të ndërmarrë një vendim tejet të vë shtirë. Alternativa tjetër është vd ekja e ngadaltë të cilën ai e re fuzon. Ai vendos t’i hyjë një përvoje ndryshimi tërësor, e cila do t’i zgjasë 150 ditë. Po çfarë bën skifteri? Le ta shohim së bashku.

Ai fluturon në majën më të lartë, atje ku dhe ndërton foletë. Pastaj, së pari fillon e godet sqepin në shkëmbinj, me aq fo rcë që ka, derisa t’i thyhet. Së dyti, pasi ta ketë thyer sqepin, pret derisa ti rritet.

Së treti, me sqepin e ri, fillon e shkul kthetrat e këmbëve. Së katërti, pasi t’i jenë rritur kthetrat, fillon e shkul të gjitha puplat e vjetra. Pesë muaj pas kësaj to rture, skifteri i kthehet sërish fluturimit në qiell, si të kishte lindur për së dyti.

Ky ndryshim i dhi mbshëm, e mundëson të jetojë dhe për 30 vite të tjera. Nganjëherë, për të mirën tonë, na kërkohet që të bëjmë ndryshime rrënjësore në jetë, edhe pse janë të vështira.

Be the first to comment on "Nuk e keni ditur: A e dini çfarë bën skifteri kur mbush 40 vjet?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*